Fysiotherapie bij Multiple Sclerose

De ziekte Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (afgekort MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Het gaat hier dan om de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. De zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden omgeven door een beschermende isolatielaag, het myeline. Om nog onbekende redenen ontstaan er bij MS ontstekingen gericht tegen het myeline. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed functioneren en ontstaan er klachten en eventueel uitvalsverschijnselen. De ontstekingen komen in aanvallen, waardoor ook de klachten soms op en neer gaan. Soms zijn de ontstekingen zo krachtig dat de zenuwen gedeeltelijk beschadigd blijven waardoor de klachten blijven bestaan.

Contact opnemen

Welke klachten komen voor?

De klachten die op de voorgrond treden zijn afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen optreden. Als de oogzenuw is betrokken, zijn er vaak klachten van pijn achtr het oog en verminderd zicht. Bij ontsteking in het ruggenmerg zijn er problemen met het lopen, het gevoel in de benen en soms een deel van de romp anders en kan de controle over de blaas verstoord raken. Andere klachten die kunnen ontstaan zijn gestoord gevoel, coordinatieverlies, zwakte, pijn, verminderd zicht, geheugenproblemen, seksuele klachten. Hoe vaak, waar en hoe lang en ernstig de ontstekingen zijn, varieert van persoon tot persoon. Hierdoor heeft iedereen met MS zijn of haar eigen verhaal.

Behandelingen bij MS

MS is helaas niet te genezen. Diverse medicatie kunnen de ziekte afremmen en rustiger laten verlopen. Daarnaast zijn er verschillende manieren om symptomen of klachten te beinvloeden. Fysiotherapie streeft er naar om de functies van het houdings- en bewegingsapparaat te optimaliseren om de functionele gevolgen van de ziekte te beperken. De fysiotherapeut kan helpen als het bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van eht dagelijks bewegen.

Aandachtsgebieden

 1. Stijfheid en spasticiteit bestrijden
 2. Vermoeidheid beinvloeden
 3. Onderhouden mobiliteit spieren en gewrichten
 4. Balans optimaliseren
 5. Conditie opbouwen/onderhouden
 6. Spierkracht opbouwen/onderhouden
 7. Zelfstandigheid in dagelijks leven bevorderen
 8. Ademhaling onderhouden/verbeteren
 9. Adviezen hulpmiddelen
 10. Looptraining
 11. Instrueren van mantelzorger/professionele verzorger

MS zorg Nederland

Fysiotherapie Wijster is aangesloten bij MS zorg Nederland. Bij MS zorg Nederland zijn verschillende zorgdisciplines aangesloten, denk aan fysiotherapeuten, dietisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, neurologen, psychologen enzovoort. Dit om de beste zorg te kunnen bieden aan een persoon met MS.

Heeft u klachten?
Wacht niet te lang.
Maak nu een afspraak bij Fysiotherapie Wijster.

Lisanne
Both-Vossebelt

BIG nummer: 82736492
×
Kom in contact Maak een afspraak
Akkoord